Riviera 107 by Giovanni Vaccarini Architetti

A residential project conceived as an urban regeneration effort. The building respects the limits of the lot, but reinterprets the relationships between the interior, the landscape, the public space.

Giovanni Vaccarini has recently completed a building on the seafront of the city of Pescara that he describes as a piece of the widespread conurbation of the Adriatic coast. The project is located in a portion of the city that clearly speaks of this tumultuous growth: some surviving Art Nouveau or neoclassical villas are flanked by imposing buildings, often lacking in quality.

Photo © Massimo Crivellari

Some villas, through the years, were quickly replaced by the rampant palazzina (apartment building) type. A single block typology, served by a central vertical distribution around which the apartments – two or more per floor – are arranged. Riviera 107 reinterprets this typology, arranging distribution in the building according to functional bands.

The palazzina is a representation of the profound transformations that have taken place in the city: it is not a palazzo, since it does not have the size nor the urban role, and it is not even a villino, the small one- or twofamily building. It is a hybrid, a deformation that has disrupted the established relationship between building type and urban morphology in the historic city,” says Giovanni Vaccarini.

Photo © Massimo Crivellari

The front band of the apartment, the one most open to the public domain, is thus opposite to the service band, which includes the vertical distribution, bathrooms, kitchens, laundries, and further back the more private quarters with bedrooms and studios.

Following this logic, the building further develops its dialogue with the surrounding environment. The front of the building is set back from the street edge, and thus defines a semi-public space of mediation between the public and the private spaces. A kind of sidewalk expansion that the building shares with the city.

Photo © Massimo Crivellari

The hallway becomes the collective place par excellence, flanked by a communal space for meetings, parties all those common activities that may be necessary in a condominium. More than anything else, this distribution layout allowed an original transformation of the seafront overlook. The east-facing facade, in fact, is conceived as a real open section of the building, along which the floors of the building cantilever.

The compact volume is thus dissolved in a way and the floor plates “slip” outwards. The shifting of the planes and the cantilevers that jut out towards the sea define a portion of open-air dwelling, a sort of trabocco urbano, explains Giovanni Vaccarini, referring to the traditional trabocchi – wooden structures for fishing that characterize the local coastline.

Photo © Massimo Crivellari

This choice allows the interiors to attain a direct and unconditional relationship with the sea view. An intense relationship with the city and the landscape, with light and outdoor life, is at the heart of the project. The main rooms of the apartments enjoy direct views and all have outdoor terraces, designed as real open-air rooms, an integral part of domestic life.

The soffit of the cantilevered balconies is made of a perforated brass cladding. Seen from below, as one walks along the promenade, the series of reflective overhangs gives rise to a sort of unprecedented fifth elevation of the building that helps to define the urban scene. Source by Giovanni Vaccarini Architetti.

Photo © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariLocation: Pescara, ItalyArchitect: Giovanni Vaccarini ArchitettiStructural engineer: PROGER SpaData Lot surface area: 750 square metersSurface area of each floor: 250 square metersNumber of floors: 7Number of apartments: 13Building height: 25 metersCompletion: January 2022Photographs: Massimo Crivellari, Courtesy of CultivarPhoto © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariPhoto © Massimo CrivellariGround Floor PlanSectionSustainability Scheme

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Generated by Feedzy
error

Enjoyed Archinews Daily? Please spread the word :)