Biiird Yakitori by bigER club design

In this project, bigER club design experimented with how Yakitori as a form of dining can be used to create the space. The “yakitori stalls” that populated the streets of Japan transformed into “yakitori restaurants”, but what remained unchanged was their relaxing, urban atmosphere – listening to the crackling in front of a charcoal fire after work, and the warmth of the experience of drinking and eating in front of a crackling fire.

Generation of space
Food has always been an irreplaceable reality, influencing people’s daily lives from the inside out and acting as a critical clue to reshaping commercial spaces. The characteristics of the ingredients and cooking methods of each type of food and drink interact with the form of dining, combining many intrinsic factors to create a variety of dining space typologies, developing a unique sense of “ritual” and even a particular dining culture.

Photo © Wu Siming

At Ichiran Ramen in Japan, seating is lined around the kitchen, with partitions separating diners. The spout in front of the seats is a direct extension of the kitchen, ensuring high quality and standardised production in “seconds”. The partition can be removed if two people are travelling together, but this is not commonly done. The “no socialising, no eye contact” style of dining at a single table with a single dish allows people to finally settle down and concentrate on enjoying a bowl of ramen.

Biiird Japanese Yakitori, a sub-brand of Sushi Gin, is located on the first floor of Block 3 of SKY PARK. The bigER club design studio analyses the site with less than 300 square meters. The design not only focuses on the space and materials but also experiments with how Yakitori as a form of dining can be used to create the space.

Photo © Wu Siming

Responding to urban space
The commercial area where the site is located has a unified glazed façade providing a consistent sense of permeability to the space. The permeability created by the glass façade is interrupted by a row of inappropriately proportioned ornamental columns as one passes through the atrium of the commercial area.

Underneath the columns are individual spaces, with the entrances to the shops facing the same direction, neatly aligned but unrelated to the arrangement of the columns. Some of the entries face the corridors, resulting in a lack of space for the entrances, and the front door is only two metres wide as a junction between the halls and the shops.

Photo © Wu Siming

Step into the site, the design potential of the site (5m height) can be seen before shops 10 to 13 have been interconnected. The spatial connection was not simply by way of rows, but partly horizontally and partly up and down. There are open spaces and relatively separate spaces separated by a shear wall and connected only by a one-metre wide doorway. Even more, some of the spaces are double in height.

After knocking through the two 6m12m shops, bigER club design was expecting an ample square space, but instead, they found a 500mm500mm column in the middle of the square space. As the only separate column on the site, it not only divides the space but also dramatically affects the overall functional flow.

Photo © Wu Siming

One of the design tasks was to have all the dining spaces in the form of a bar, which meant that the length of the bar determined the number of seats, so the design team experimented with various forms and possibilities of the bar to find the optimal solution.

More than design
After analyzing the site conditions and functional requirements, bigER club design decided to place the dining area and kitchen in the ample space with the columns, with the dining area surrounding and wrapping the kitchen inwards. In contrast, the columns are tucked away in the kitchen. This avoids the abruptness of a column in the middle of the space and creates a continuous semi-ring space, thus increasing the visual continuity.

Photo © Wu Siming

More importantly, the efficiency between the kitchen and the dining area has been improved. While satisfied with the main spaces’ capacity and efficiency, the space’s eastern side is almost completely covered by the two larger functional divisions of the kitchen and dining area. The remaining smaller service spaces such as toilets, storage rooms and staff changing rooms need to be cleverly mediated on-site and organically integrated into one multifunctional ‘core’ (infrastructure and circulation core) placed on one side. Source by bigER club design.

Talking about some “doctrine”
By dividing the central functional spaces, the dining area and the “core” are independent of each other but partially connected, thus creating a more “interesting” residual space in an organised way. Regarding spatial possibilities, bigER club design has attempted to reactivate some of the remaining space during non-dining hours, perhaps as additional social spaces and exhibition spaces.

Photo © Wu SimingLocation: Floor1 10-13, block 3, Sky Park, Hongli-west Road, Futian district, Shenzhen, Guangdong, ChinaArchitect: bigER club designChief designers: Cheuk Chun Yung, Huang YuanClient: Shenzhen Benmu Dining Management Ltd.Project area: 274 square metersCompletion time: June 1, 2022Photographs: Wu Siming, Courtesy of bigER club designPhoto © Wu SimingPhoto © Wu SimingPhoto © Wu SimingPhoto © Wu SimingPhoto © Wu SimingPhoto © Wu SimingPhoto © Wu SimingPhoto © Wu SimingPhoto © Wu SimingPlanSectionDiagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Generated by Feedzy
error

Enjoyed Archinews Daily? Please spread the word :)