Jirásek Theatre Reconstruction by Adam Rujbr Architects

The theatre has undergone a large-scale reconstruction, which not only changed the position of the main entrance, but also completely redesigned its internal layout.

The new main entrance and the café on Panská Street have enlivened the historic centre, especially in the early evening. The high-quality public space in Jirásek Street and the practical pedestrian connection between Jirásek and Panská Street have raised the stature of this part of the town.

Photo © BoysPlayNice

The theatre building has a rich history, dating back to the 14th century, and has served as a theatre space since 1932, after successive reconstructions.

The reconstruction has given it a new dignified entrance, which is connected to the town square, and has made it fully accessible to the disabled.

Photo © BoysPlayNice

With the addition of the north and south foyers, connected outside the main hall, the building has been given new functional elements. The orchestra pit has been restored, and the auditorium has been given a higher elevation for better visibility and more comfortable seating.

There are new dressing rooms, a rehearsal room, costume storage, a club room for smaller performances, and part of the ground floor was converted into a café.

Photo © BoysPlayNice

To increase the capacity, the hall’s roof was raised by one storey, allowing the addition of a second balcony. After the reconstruction, the auditorium can now host 371 people.

On the ground floor of the four-storey building, there are entrance areas, a theatre café, and technical facilities. On the second floor are the two foyers and the main hall.

Photo © BoysPlayNice

One floor above are the actors’ dressing rooms, rehearsal rooms, and a small attic hall for school and small group programs. The main entrance from Panská Street leads to a two-storey foyer with a significant spiral staircase and artwork by the glass studio of Jitka Skuhrava.

The secondary entrance from Jiráskova Street has a similar combination of faced concrete and large glass surfaces as the main one, and the adjacent foyer serves as a multifunctional space for small performances, concerts, or lectures.

Photo © BoysPlayNice

During construction, the staircase to the basement was discovered and restored using saved stone steps. The original wooden ceiling beams in the upper foyer were restored and now form the impressive ceiling structure of the south foyer.

Overall, the new theatre combines history with modernity, genius loci with contemporary technology, offers representative spaces, and serves as an important cultural centre of Česká Lípa. Source by Adam Rujbr Architects.

Photo © BoysPlayNice

Location: Panská 219, Česká Lípa, Czech Republic

Architect: Adam Rujbr Architects www.facebook.com/AdamRujbrArchitects

Principal: Adam Rujbr

Design team Chief project engineer: Michal Surka

Interior: Michaela Bastlová

Architect, engineer: Aleš Chlád

Architects: Monika Prostředníková, Kateřina Gayerová

Author’s supervision: Klára Jansová

Landscape project: Lucie Tlustá

Construction project: Vlastimil Čegan

Realization: Metrostav

Client: Town of Česká Lípa

Built-up area: 1205 m2

Gross floor area: 3295 m²

Usable floor area: 2406 m²

Plot size: 2366 m²

Completion year: 2023

Photographs: BoysPlayNice, Courtesy of LINKA

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Photo © BoysPlayNice

Grond Floor Plan

Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Generated by Feedzy
error

Enjoyed Archinews Daily? Please spread the word :)