Suzhou Museum West by gmp Architects

The Suzhou Museum (West) is another landmark museum after Suzhou Museum, which was designed 15 years ago by Ieoh Ming Pei. The West Museum echoing with Suzhou Museum in the east of the city will serve as an important carrier of Suzhou‘s urban culture and an important cultural landmark in the Yangtze River Delta.

Planned with a gross floor area of 48,365 square meters and an exhibition area of 13,391 square meters on a 37,600-square-meter site in Shishan Cultural Square, Suzhou National Hi-tech District, the West Museum is envisaged as a modern museum in a larger size and with more diverse functions. It will host not only domestic exhibitions on the general history of the city, Suzhou-style handcraft products, etc. but also international itinerant exhibitions of The British Museum, an international partner of the West Museum.

Photo © CreatAR

In addition to the planned 5G digital experience hall, the West Museum will include an experience hall for young people focusing on public education development as a significant supplement to school education and social education in Suzhou. The West Museum will take the path of staggering development and strive to be an important functional expansion of Suzhou Museum.

Shishan Square in the CBD core zone of Suzhou National Hi-tech District covers an area of 1,200 mu, with 240 mu occupied by Shishan Mountain and 160 mu by Shishan Lake. It is planned as a public open space against the backdrop of spectacular sceneries of mountains and rivers and the central urban cultural square of Suzhou. The West Museum stands in the south wing of Shishan Square, where three brand-new venues, i.e. museum, science museum, and theater, will be built in the future.

Photo © CreatAR

Compared with the free-form large-scale theater and science museum, the West Museum is mainly intended as a cluster of small-volume buildings consisting of geometric cubes. These small cubic buildings are placed in a lush forest on the southeast of Shishan Mountain, emphasizing the organic integration with the landscape environment. From the perspective of urban design, the architectural concept of the West Museum was inspired by the classical folk houses of Suzhou and its streets and alleys that are full of life.

As a building cluster composed of cubes with a side length of 25 meters, the West Museum echoes with the traditional small-volume folk houses that date back to the Kingdom of Wu period, fitting the characteristics of museums that honor the historical legacy. The cubes are about 5.8 meters away from each other, a distance that reminds people of the narrow alleys and lanes between traditional houses.

Photo © CreatAR

Natural stone is adopted on both inner and outer facades from the roof to the underground courtyard, contributing to a sculptural project at the foot of Shishan Mountain interpreting history and future with modern and concise architectural vocabulary. All exhibition halls feature solid exterior walls, but the narrow lane of the glass curtain wall allows free access for visitors among them. Between exhibitions, visitors may take a break and embrace the fascinating view of the park lake and Shishan Mountain not far away.

Void-solid combination adds a unique charm to the museum. The buildings are integrated into the enchanting sceneries of lakes and mountains, which are in turn embedded into the buildings. The sunken Chinese garden marked by the famous garden landscape of Suzhou is placed inside the building cluster in a way that well integrates the West Museum with the local culture and improves the overall spatial framework.

Photo © CreatAR

The indoor circulation routes can perfectly meet the user demands of the museum operator. The exhibition spaces may be flexibly combined and divided horizontally or vertically in a variety of ways as required by exhibition arrangements, thus accommodating both permanent and itinerant exhibitions. The interior design strives to enhance the sense of orientation of visitors in a complex space and keep them enchanted by amazing visiting experiences.

The atrium of the exhibition halls is the heart of the exhibition area, linking up all-important exhibition hallswith transparent view. Visitors may walk clockwise around the atrium to reach exhibition halls on any floor. The underground is designed with a dining hall, a lecture hall, and a shared central hall for some exhibition areas. The shared central hall features mainly an approachable small space, where the soft decoration finish of the lounge and the transparent glass that draws the beautiful scenery of the sunken courtyard inside give rise to a warm and cozy environment. Source by gmp Architects.

Photo © CreatARLocation: Suzhou, ChinaArchitect: gmp ArchitectsArchitect in charge: Meinhard von Gerkan with Nikolaus Goetze and Dirk HellerCompetition Lead: Karen SchroederCompetition Team: Chen Xiufu, Christoph Berle, Holger Schmücker, Marcus Tanzen, Vanessa Rodrigues AlvesDetailed Design Lead: Karen SchroederDetailed Design Team: Christoph Berle, Holger Schmücker, Chen Xiufu, Marcus Tanzen, Vanessa Rodrigues Alves, Liwen KnollProject Management in China: Cai Lei, Lui Minghao, Fang MinClient: Suzhou City Planning Bureau, High-Tech Zone BureauExhibition area: 13,391 square metersYear: 2021Photographs: CreatAR, Courtesy of gmp ArchitectsPhoto © CreatARPhoto © CreatARPhoto © CreatARPhoto © CreatARPhoto © CreatARPhoto © CreatARSite PlanPlanSection

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Generated by Feedzy
error

Enjoyed Archinews Daily? Please spread the word :)